2014. december 13., szombat

December napjai: A borító

Nagy fába vágja a fejszéjét, az, aki zsebes "December napjai" albumot szeretne. Itthon ugyanis elég borsos az ára egy megfelelő méretű albumnak (itt találtam a legolcsóbbat 5700 Forintért). Ha lenne is rá ennyi pénzem, akkor sincs raktáron, ezért most megmutatom, hogyan lehet fillérekből kihozni egy hasonlót. Ennek persze nem lesznek menő dupla gyűrűi, de a funkcióját tökéletesen betölti.

A hozzávalók:


1. Vastag fehér karton (Panton)
2. Egy ív A3-as akvarellpapír (Úristen! Festek! Művészellátó)
3. Mintás csomagolópapír (Hobbyművész)
4. Gyűrű (Tim Holtz)
5. Könyvkötőragasztó, vagy stiftes ragasztó, esetleg kétoldalas ragasztó

Méretre vágás:

Az eredeti Studio Calico Handbook mérete 8,75" x 9,75" x 2,25", tehát centiméterben kb. 22,3 x 24,8 x 5,8 cm. A borító három részből áll össze: az elő- és hátlapból (22,3 x 24,8) valamint a gerincből (5,8 x 24,8), melyeket kivágtam a kartonból. Ha profik akarunk lenni, jó, ha figyelünk a szálirányra, ugyanis ha a papírrostok nem függőlegesen állnak, akkor könnyebben megvetemedhet a "könyv". Ezt könnyedén felismerhetjük úgy, hogy megpróbáljuk meghajtani a kartont: amelyik irányban könnyebben engedi magát hajlítani az a száliránya a papírnak.
Végül a az elő- és hátlap 2-2 csücskét lekerekítettem.



A borítás:


A mintás csomagolópapírból egy-egy akkora darabot vágunk ki (a szálirányra itt is ügyelve), hogy az előzőleg leszabott kartonok külső három oldalán 2-3 cm-rel túlnyúljon. A belső oldal nem számít, mert odáig el fog nyúlni a gerincet takaró papír.
A lekerekített szélek miatt a csomagolópapír szélét 4-5x bevagdosom:


Ragasztáskor ezeket a bevagdosott papírrészeket egyenként egymásra ragasztom, hogy a csomagolópapír kövesse a lekerekített karton formáját:



A borító három részét egy színes papírral kötöm össze úgy, hogy a kartonok között maradjon kb fél-fél centi mozgástér. Ennyi helyre szükség van, hogy az album behajtható legyen.


A belső borításhoz fehér és bordó akvarellpapírt ragasztottam össze. Erre rászereltem a gyűrűt is, majd beragasztottam az albumba:




A címlap:


Az előlapot minimálisan díszítettem egy kis festékkel és chipboardokkal:



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper megoldás! Én kész A4-es gyűrűs mappát vettem és azt fogom a kellő méretre darabolni és karácsonyi ruhába öltöztetni. Kicsit sajnálok annyi pénzt kiadni az "eredeti "mappáért.

    VálaszTörlés
  2. De jó! :) Kíváncsian várom a képeket!

    VálaszTörlés
  3. Bori, teljesen szuper lett! Nagyon szeretem én is az efféle sk. megoldásokat. Szép, egyedi, ízléses, igényes, pontos munka. Jó lehet kézbe venni.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bori!
    Hasonló meggondolásból én is éppen albumot szeretnék készíteni. Viszont nem találok binder gyűrűt. Ezt hol lehet beszerezni?
    Köszönöm a segítséget: Ildikó

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!