2014. november 26., szerda

Paula McLain: A párizsi feleség

Nagyon szeretek általam kedvelt írók, költők életéről olvasni, még ha ez többnyire fájdalmas is. Főleg, ha a szerelmi életükről van szó. Paula McLain könyve Hemingway pályafutásának korai éveit meséli el, első feleségének, Hadley Richardson-nak a szemszögéből. 

A 20-as években járunk, Párizsban pezseg a társasági élet. A friss házasok találkoznak többek közt Gertrude Stein-nel, Ezra Pound-dal, Scott és Zelda Fizgerald-dal. Utazgatnak Olaszországban, Svájcban és Spanyolországban. Pamplonai utazásuk élményeiből Hemingway megírja Fiesta című regényét. Mindeközben megszületik fiúk, Bumby is.


Akkoriban divat volt a rövid haj és a nyitott házasság. Hedley kezdetben ellenállt a trendnek, de azt hiszem nem lövök le nagy poént azzal, ha elmondom a szerelméért idővel mindkét kérdésben engedett. Ennek a házasságnak nem lett happy end a vége, mégis kötelező olvasmány mindenkinek, aki szereti az életrajzokat, Hemingway-t vagy rajong a 20-as évekért. (Ez utóbbi esetben további kötelezők a fent említett Fiesta, A nagy Gatsby és Woody Allen filmje, az Éjfélkor Párizsban. További ajánlásokat a komment rovatban várok :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!