2015. november 25., szerda

Csináld magad: Betonékszerek

Lassan több, mint egy hónapja beton-workshopot tartottunk otthon. Rengeteg ékszert készítettünk: elhasználtunk egy egész doboz cementet. Nagyon fotó-intenzív lenne a poszt, ha egyben írnám le a folyamatot, ezért két részre bontom. Ebben az első cikkben az alapokat mutatom meg néhány kész ékszerrel együtt. A második részben pedig bemutatom, hogyan készíthetünk el szinte bármilyen öntőformát, amibe később betont önthetünk.

Hozzávalók:



  1. Ékszerbeton: Ez egy nagyon finom szemcséjű, átszitált cement, amihez csak vizet kell adni a megfelelő arányban, azaz 1 rész víz 5 rész betonhoz. A beton egy éjszaka alatt köt meg. Rayher (1420 Ft/300 gr)
  2. Öntőformák: Érdemes szilikon formát használni, mert száradás után könnyedén kivehetjük belőle a kész ékszert, de természetesen használhatunk bármilyen formát. Lényeg, hogy ha nem rugalmas szilikont használunk akkor olajozzuk ki először a formát és csak azután öntsük bele a betont. Így elkerülhetjük a leragadást. Rayher (790 Ft/db)
  3. Festék: legegyszerűbben akrilfestékkel díszíthetjük a betont: a festéket hozzákeverhetjük a cementhez vagy felvihetjük a már kész ékszerekre is. Én még a Hobby Művész kiárusításán vettem, de Martha Stewart-félét most csak az Opitecnél találtam. Természetesen bármilyen más festék alkalmas a feladatra.
  4. Extra erős kétoldalú ragasztó: fémfüst felviteléhez Rayher (790 Ft/csomag)
  5. Ezüst és aranyfüst: a fémfüst darabokat a beragasztózott felületre helyezzük, majd ecsettel elsimítjuk és lesöprögetjük a maradékot. Rayher (1050 Ft/gr)
  6. Védőlakk: lakkal tartósabbá tehetjük az aranyozást Rayher (1050 Ft/üveg)
  7. Smirgli: miután kivesszük az elkészült betonékszert a formából szükség lehet a szélek finomítására
  8. Csillámpor / szemhéjpúder: a cementhez bármit hozzákeverhetünk még a formába öntés előtt
A díszítéshez tehát szinte bármilyen kezünk ügyébe kerülő anyagot felhasználhatunk, vagy vagyonokat költhetünk el, de az alapékszer elkészítéséhez csupán három dologra van szükségünk: cementre, vízre és öntőformára:


A formák kiöntése is gyerekjáték:


Ezután pedig már csak egyet kell aludni "karácsonyig": reggel már bontogathatjuk is ki az elkészült darabokat az öntőformákból:



A gyűrűalap maga az öntőforma:


Marsala az év színe, így ezt a darabot marsala színű szemhéjpúderrel festettük:


 

Végül pedig egy csoportkép:


Folyt köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!